Страници

17 октомври 2011 г.

7 правила за Facebook присъствието на нашите деца


1. Родителите трябва да знаят паролата
Паролата е ключът, който ви дава пълен достъп до профила на детето ви. Тя трябва да бъде споделена ЕДИНСТВЕНО с родителите. Това е особено важно, както за изграждането на доверие, така и за контрол и превенция, тъй като родителят ще може от време на време да проверява новинарския поток и съобщенията. Ако паролата се промени / а от съображения за сигурност трябва да се променя на всеки 60 - 70 дни /, детето трябва да ви информира за това незабавно. Споделянето на паролата е нещо, което не подлежи на обсъждане. Просто за тяхната сигурност и нашето спокойствие е това е задължително.


2. Родителите трябва да имат пълен достъп като Приятели
Facebook е създал редица начини за да помогне на потребителите си да се предпазват, като например създаването на приятелски списъци, ограничаване на споделянето и видимостта на части от профила. Когато става дума за родителите и децата им, то те не само трябва да бъдат приятели в социалната мрежа, но и родителите да бъдат в състояние да виждат възможно най - много - всички снимки, видеоклипове, мнения, ъпдейти, тагове - абсолютно всичко. По този начин изненадите се свеждат до минимум.

3. Строго пазене на личната информация
Децата са като отворена книга и са много по - наивни от възрастните. В реалния свят наистина съществуват много лоши хора. Част от тях също използват Facebook за постигане на престъпни или не дотам чисти намерения. Такива могат да бъдат педофили, крадци, хакери и друга подобна измет. За безопасност децата никога не трябва да публикуват реалния си адрес / това важи и вас, родители /, телефон и други данни, които биха улеснили реалния контакт с тях. Също така те не трябва да публикуват актуализации на статуси като: Родителите ми отсъстват, Скучно ми е сам/сама, Ще бъдем на почивка две седмици и други подобни.

4. Наблюдавайте какво публикува детето, защото другите следят
Това, което детето публикува се вижда от всички, които са в приятелските кръгове: семейство, приятели, треньори, съученици, семейни приятели, съседи и т.н. Ако нещо е коментирано в Facebook с приятел, то неговите приятели също могат да го видят. Така че, следете какво казва: без ругатни, без заплахи, без инсинуации.  Наблюдавайте и за какво говори: без оплаквания от родители, без злепоставяне на братята и сестрите, без популяризиране на семейни кавги. Добре би било да научите детето преди да публикува нещо да се запита: Какво би станало, ако тази публикация излезе на началната страница на Google  и всички я видят?

5. Приятелите да са реални и добре познати
Facebook създава нови или подновява стари връзки с хора, които са част от миналото или от настоящата реалност. Няма конкурс за най - много добавени приятели и няма награда за това. Децата трябва да избягват да добавят хора, просто защото други са ги добавили. Не добавяйте непознати. Не трябва да обхождат и добавят хора от вашите приятелиски списъци. Ключовият въпрос, който детето трябва да си задава при сприятеляване или при реакция на молба за приятелство, е:
Наистина ли вярвам на тази личност, че да и позволя достъп до снимки, видео, приятели? Дали няма да злоупотреби с моето доверие?

6. Децата са изцяло отговорни за страницата си в Facebook
Децата не могат да бъдат отговрни за това, което техните приятели публикуват на стената им, но са изцяло отговорни за всичко, което те публикуват от профила си. Ако то позволи на приятел да използва профила му, то пак то е отговорно за всичко публикувано от този приятел. Ако нещо е веднъж публикувано или изпратено, никога не може да се премахне напълно. Надявам се това да ги накара да помислят два или три пъти преди да отстъпят на някого своята идентичност в Facebook.

7. При съмнения, питай мама и татко
Участието в онлайн социална мрежа ни изправя пред нови предизвикателства и ситуации, с които трябва да се справяме. Понякога правилните неща и действия не са толкова ясно разграничими. В някои случаи “ правилното “ решение може да ви накара да се чувствате неудобно или да ви постави в трудна ситуация. Възрастните не винаги знаят как да се справят с подобни проблеми, така че не можем да очакваме и децата да се справят перфектно. Децата се нуждаят от “ убежище “, от сигурно място, където да отидат, ако техен Facebook приятел пресече линията на доброто поведение, ако възникне неприятна ситуация и те не знаят как да реагират. Това убежище трябва да бъдат родителите.


Източник: http://powertochange.com/
Снимки и изображения: Интернет

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди публикуване, коментарите подлежат на одобрение от администратор.