Страници

13 февруари 2013 г.

Защо EVN са вредни и нямат място в България

Протестите в цялата страна набират сила. Даже и в Смолян! Така и трябва! Стига сме търпели безразборния грабеж на алчни чуждестранни монополисти.
Въпреки нарастващото недоволство, продължава да ме шокира безхаберното отношение на правителството. Чрез послушни медии се опитват да ни убедят, че всъщност ние си въобразяваме, че плащаме големи сметки. Господа - стига смях!
Ситуацията е сериозна. Оправдания със срока на отчетния период звучат меко казано малоумно. Колкото и да не ви се вярва, народът български е грамотен. Можем да смятаме. И изказването на Делянчо: че в крайна сметка ЕРП изпълняват функциите си - доставят ток до крайния потребител! Евалла Добрев!
Дори и смяната на шефа на ДКЕВР е закъсняла! Къде бляхте досега? И кой е новия шеф - Юлиана Иванова, бившата секретарка, пардон офис мениджър на мини Марица - Изток и консултант на RWE.  Същата няма опит в регулациите, но има интернет магазин за търговия с храни и напитки. Якооо!
Спирам с държавническото безхаберие на правителството.

По почти всички новини днес ни съобщават, че електромерите са изправни и грешката е в нормите на допустимото. Възможно е и да е така. По - важният въпрос е в какви норми да считаме отклонението за нормално? В техническите характеристики на повечето електромери отклонението е 20% в двете посоки. Проста сметка: 220 волта по -20% е равно на 176 волта!!!!  Или обратният вариант - 264 волта! И иде резонният въпрос за качеството! Качеството, което никакво го няма!
Но ние продължаваме робски да търпим и да плащаме раздути сметки. Раздути от същите тези монополисти, които се опитват да ни обяснят, че всичко това е нормално.

Плащаме зелената енергия, чието присъствие в енергийният миск е пренебрежимо малко, и която не ползваме, плащаме за лошите договори с разни ТЕЦ - ове - къде български, къде американски, за неплатените цигански сметки, за ОГРОМНИТЕ загуби по преносната мрежа. И за капак, плащаме и за достъп до тази мрежа, по които се генерират загубите. 
От момента на приватизацията на електроразпределителните дружества, новите собственици предприеха стратегия за максимализиране на печалбата и намаляване на разходите. Лошо няма, стига да не е на наш гръб. Но какво всъщност се случи:

- съкратиха персонала на ЕРП-тата до санитарния минимум. Липсата на персонал им позволява да намалят както и разходите за експлоатация, така и качеството на услугата.
- стратегически изнесоха 90% от дейностите по поддръжката и експлоатация към частни фирми. Не оставайте, обаче с грешното впечатление, че тези фирми са на далавера. Нищо подобно. Цените са максимално изпилени. Заявка, под 10 000 лв. носи загуба или в най - добрия случай си на нула, а 60% от заявките са под 10 000 лв. Вероятно пред ДКЕВР, EVN е показвала завишени разходи за инвестиции по мрежата. Дано проверките, разпоредени лично от премиера тази вечер, го докажат.

За другите ЕРП-та не знам, но за EVN със сигурност знам, че през всичките тези години единствените инвестиции, които са направили по преносната мрежа са:

- Изнасяне меренето на границата на собственост / аутсорсинг /
- Аварийни ремонти / аутсорсинг /
- Изсичане на дървета и кастрене на храсти по просеките на въздушните линии / аутсорсинг /.

От изброените три дейности, нито една не е насочена към подобряване качеството на продаваната електроенергия. Дори обратното - новите електромери имат за цел, EVN да не изтърве дори една стотинка - отчитат дори когато ТВ е в режим stand by.

И за финал: EVN, а също така и останалите ЕРП - та, трябва да си ходят защото:

1. Цената на електроенергията е изкуствено завишена и покрива загуби по преносната мрежа. Предполагам ако се направи проучване ще се установи, че загубата по преносната мрежа е близо 40-50%.
2. Необосновано високи такси за достъп до разпределителни мрежи и преноса по тях. В крайна сметка EVN не е построила нови мрежи, а ползва съществуващите и то без дори и да планира някаква рехабилитация или модернизация.
3. Лошото качество на електроенергията. Все по - силно се разпространява слуха, че вина за големите сметки има и лошото качество на електроенергията. Дали е вярно? Вероятно! 
4. Лошото отношение към потребителите. За тях ние сме в ролята на брашнения чувал - колкото и да го тупаш, все нещо продължава да изпада.

Уважаеми управници, толкова ли е трудно да застанете до народа си, който ви е поставил там, където сте? Толкова ли е трудно да признаете, че EVN, ЧЕЗ и Енерго - про, не изпълняват основни клаузи по договорите за приватизация и да им отнемете лицензите? Вземете пример от Албания - страна, станала пословична със своята бедност и изостаналост!  

Ние, ощетените потребители, заявяваме че няма да се откажем да търсим правата си! Отказваме да търпим подобно робство през 21 век! Отказваме, 70% че и повече от мизерните ни трудови доходи да отиват в джобовете на изедници - монополисти, които дори не са си мръднали пръста да построят нещо!

1 коментар:

  1. За капак, новата шефка на ДКЕВР продава незаконно цигари:
    http://babbetshop.com/shop/tobacco/34

    ОтговорИзтриване

Преди публикуване, коментарите подлежат на одобрение от администратор.