Страници

10 февруари 2013 г.

EVN - ОБИРЪТ на един народ

През последните дни хората наддадоха вой заради прекомерно високите сметки за електрическа енергия, начислени от ЕРП - та. Вой, който макар и позакъснял, е справедлив. Българският народ е подложен на зверски грабеж, узаконен от правителството.
Личното ми мнение е, че само един малоумник и умствен инвалид би допуснал един държавен монопол за премине в ръцете на частни лица и компании. Другата причина е рестото, което придобиващите са платили на изродите, разрешили това.

На практика с приватизацията на Енергоснабдяване се създаде олигопол, където разпределението и преноса на електрическа енергия се контролира от тримата разбойници - ЕВН, ЕоН / вече Енерго - Про / и ЧЕЗ. Разпределението е и геофизично. Да не говорим, че българският потребител не може да избира доставчика си на електричество. 

Всичко това доведе до създаването на КАРТЕЛ, където цената се определя от ДКЕВР. Странно нали! Във всички демократични страни по света, такава практика е недопустима, освен в България, разбира се. ДКЕВР вероятно е създадена да защитава по някакъв начин интересите на българския народ. Да, ама Не! Комисията приема и утвърждава цените предложени от олигопола - т.е. тя защитава интереса на монополистите, а не на потребителите. Това е ясно на всички, така че спирам да разсъждавам по този въпрос.

Идва ред на един обикновен математически анализ: елементарно сравняване на фактури за консумирана енергия за два съпоставими периода.

Табличката представлява сравнение на количеството и цените на използваната електроенергия, както и ценообразуващите елементи.

Какво виждаме тук? Първо имам увеличение на ползваната енергия с близо 19%, което е нереално. Домакинството ми се състои от един човек, т.е. аз. Още повече, че зимата 2011/2012 бе по - тежка, а съм консумирал по - малко енергия. Според слуховете, причина за това е качеството на ползваната електроенергия - т.е. подава се с изменен / намален / волтаж, което води до по - голяма консумация. Не съм специалист в тази област и няма да си позволя да обсъждам достоверно ли е или не.

Другото, което се набива на очи е увеличението за ЗЕЛЕНА енергия - близо 200%! Яко, нали! Дотирането на производителите на ВЕИ е ангажимент и споразумение на държавата! АЗ НЕ ЖЕЛАЯ ДА ДОТИРАМ! Ако делът на зелената енергия в общия енергиен микс е поне 30% - ок - ще плащам, но тя едва ли има и 1 %. ДКЕВР, която е позволила на разпределителните дружества да пренасят разхода върху потребителите, е меко казано за затвор.

Другото странно перо е така наречените невъзстановяеми разходи. Да web@, какви са тези разходи? Хем ги водиш невъзстановяеми, хем ги прибираш от потребителите. Май съвсем ни взеха за канарчета.

Следват пет пера, които на практика се отнасят до едно и също нещо - преноса на енергията. Един път плащаме за достъп до мрежата на ЕСО и втори път - ползването на мрежата на самия доставчик. Като цената е близо 2/3 от цената на ползваната енергия. Редно е да ги попитаме, как аджеба са формирали тази цена? По мое мнение, високата стойност на този показател е следствие на аутсорсинга, прилаган от трите дружества. Мрежата е съществувала и преди тях. Грабителите не правят подобрения, или поне не мащабни. Единствената им голяма инвестиция е изнасянето на меренето на границата на собственост, което не води до подобрено качество на услугата. А да - и през 2013 са се замислили да прочистят просеките на въздушните линии.

Когато теглим чертата е видно, че повече от 50% от общата цена са ИЗМИСЛЕНИ от дружествата такси. Това е положението, Пено! 

Да не говорим, че ние като потребители нямаме достъп до детайлна информация за изразходваната енергия. Липсата на независим контролен уред при потребителя, както и отказа за подробни справки са сериозна предпоставка за обвинения в кражба. 

Само информативно представям и друга таблица, в която разглежданите периоди са същите, но потреблението е изравнено.

Тя показва, че наистина общото увеличение на цената е 13.61% / горе - долу колкото обявиха от ДКЕВР /, но анализа показва, че имаме увеличение на измислените добавки с 22%, а на самата ел.енергия - 4%. Няма ясна обосновка, защо е това увеличение. Според Дянков и Борисов в страната няма инфлация, финансово стабилна е. Тогава какво налага узаконените от ДКЕВР увеличения?

Спомняте ли си изявленията на Бойко Борисов в началото на мандата му? Ще принудим ЕРП -тата да обосновават цената си, да спрат аутсорсинга, или ще си ходят! Да, ама Не! Те са си тук, цената си се приема без особени възражения от ДКЕВР и Министерството на енергетиката, рестото от аутсорсинга си тече в някои черни партийни каси, качеството на предлаганата услуга, за която плащаме скъпо и прескъпо е далеч под нивото на останалите европейски държави.

 Като гражданин и потребител искам да знам, колко е печалбата на тези дружества, какъв е дялът на аутсорсинга в общите им експлотационни разходи, колко е дивидента изплатен на държавата, какъв е размера на плащанията за консултантски услуги и т.н.

И за финал: Обявеният от EVN телефон за аварии 0700-1000-7 НЕ Е БЕЗПЛАТЕН! Таксува ви почти като импулсен. 

Ех, защо България няма една Маргарет Тачър, която да подхване държавата с желязна ръка и да национализира грабители като ЕВН, Енерго - про, ЧЕЗ и останалите кръвопийци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди публикуване, коментарите подлежат на одобрение от администратор.