Страници

31 май 2013 г.

Професия протестиращ

За сетен път се убеждавам, че не сме народ, а сбирщина от малоумници. Повод за това неприятно сравнение е желанието на определени, да ги наречем клубове по интереси, да останат в центъра на общественото внимание, па ако ще и потоп да стане.


От няколко дни се спекулира със Закона за здравето и пушенето на обществени места. Протестиращите размахват лозунги с морално съдържателни послания, но ... Очевидно им бяга смисълът на тези послания. Забраната за тютюнопушенето в заведенията за обществено хранене, колкото и да не ви се вярва, няма позитивен ефект върху здравето. Има единствено негативен ефект върху оборота на заведенията - били те малки или големи.

Оставам с усещането, че в България всичко се върши по обратния ред. Защо протестиращите не протестират срещу пушенето като цяло? Защо не настояват за наистина сериозни мерки, които биха имали положителен ефект? Искаме България без дим, но субсидиите за тютюнопроизводителите съществуват! Настояваме за чист въздух, но през три метра има търговски обекти за продажба на цигари, дори и в близост до училища и детски градини! А фактът, че държавата не е в състояние ефективно да контролира прилагането на закона - няма и да коментирам!

Аз съм непушач, но не толерирам половинчатите и дискриминационни мерки! Ако наистина обществото иска да не се пуши, то тогава нека се предприемат сериозни и адекватни действия, които да намерят място в цялостната визия за развитието на България.

Някои от професионалните протестиращи пък искали заведения без тютюнев дим. Това ми прилича на борбата срещу публичните домове в Дивия запад. Господа непушачи, ходете само в заведения, където не се пуши. Има доста такива. Дори съществуват отпреди забраната. Оставете на собственика, на бизнесмена да реши как ще развива бизнеса си. Нека има право на избор - дали в заведението ще се пуши или няма да се пуши.
И да затворим темата за пушеното: Нека постъпим като швейцарците - да инициираме референдум за и против пушенето.

Наред с недоволството от евентуалната хипотетична промяна в закона, стана ясно че същите профита протестират и срещу кабинета на Пламен Орешарски. Защо - и те не са наясно. Но това не е важно. Важно е какво мислят и искат спонсорите на подобни мероприятия. И безработните протестиращи застават / може би срещу скромно дневно възнаграждение / и започват да сипят мъдрости: Не искаме това, не искаме онова! Уважаеми господа, дайте първо шанс на кабинета, прочетете програмата, следете мероприятията, анализирайте и ако тогава видите нещо нередно - протестирайте! 

Спомняте ли си един популярен рефрен от 1989 - 1990 година - КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН! Сега рефренът е: КОЙТО НЕ Е С ГЕРБ Е КОМУНИСТ! 

Бедни ми народе, дълго време ще бъдеш мачкан, унижаван и обиран, докато не проумееш смисъла на стария римски принцип: РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ!

Снимки: БТА, Интернет

1 коментар:

  1. И аз все повече се убеждавам, че сте сбирщина от малоумници. Така не разбрахте, че основната цел на забраната да се пуши на затворени обществени места не е да намали тютюнопушенето, да направи от пушачите - пушачи или да напълни хазната. Основната цел е да осигури достъп на тези обществени места и на непушачите, без риски за здравето им.

    ОтговорИзтриване

Преди публикуване, коментарите подлежат на одобрение от администратор.