Страници

13 април 2013 г.

Как ни граби EVN

На фона на разгорялата се битка за власт / предсрочните парламентарни избори през май /, бих искал да обърна внимание отново на цената на тока. Снощи представители на ДКЕВР с болка в гласа съобщиха, " .... че не искат да има повишение на тока, но по всяка вероятност ще се наложи." Шумът от предизборните клюки, нападки и фекалии, е предпоставка това да мине тихо и после крайният потребител - т.е. ние да бъдем отново "оправени" / отзад /!

ЕРП - тата в България имат ефикасна схема за нашето ограбване, която за жалост работи с държавна благословия. Ще се опитам да ви представя механизма, без да твърдя, че е изчерпателен. Разглежданата група е EVN България, но схемата е валидна и за останалите електро-разпределителни дружества.

Ако сте обърнали внимание EVN България се състои от няколко дружества, всяко от което има абсолютно точна позиция в схемата. Един бърз преглед:

ЕВН България - Електроснабдяване ЕАД. 100% собственост на EVN AG Австрия / Долна / с предмет на дейност: Доставка на електрическа енергия на своите клиенти и свързаните с това услуги. Какви услуги??? Може би включване / изключване на нередовните платци? Това е дружеството, което комуникира пряко с нас като крайни потребители.

ЕВН България - Електоразпределение ЕАД. 100% Собственост на EVN AG. Предмет на дейност:
Експлоатация на електроразпределителната мрежа, пренос и разпределение на електрическа енергия с цел снабдяване на клиентите, присъединени на територията на обслужване на EVN България. 
Никъде не присъства думата поддръжка, с която оправдават голяма част от разходите по доставката на ел.енергия. Дружеството се счита за собственик на преносната мрежа. Един от основните играчи по отношение на аутсорсването на строителни услуги към ИЗБРАНИ външни контрагенти.

ЕВН България Топлофикация ЕАД. Отново 100% собственост на EVN AG. Дружеството притежава два лиценза - за производство на топлинна и електрически енергия и за снабдяване с топлинна енергия. Не бих се учудил, ако след време и тук имаме разделение на отделни дружества за производство, пренос и продажба на топлинна енергия. Вероятно за момента не е ефикасно, той като абонатите са около 40 000 души, предимно в Пловдив и Асеновград.

ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп ЕАД.  Какво модерно наименование! Отново единствен собственик в лицето на познатата ни австрийска фирма. Предмет на дейност: Търговия с електроенергия в условията на либерализиран пазар - т.е. износ на евтина ел.енергия за Сърбия, Македония и Албания.

Натуркрафт ЕООДСъс своето 100% дъщерно дружество Натуркрафт ЕООД концернът EVN AG се стреми към дългосрочно позициониране и в областта на възобновяемите енергийни източници в България. Точно така е записано в сайта на групировката! Дружеството притежава два от големите соларни паркове (!?!) - Тръстиково и Блатец с планиран общ годишен капацитет около 4 млн. кВч! Обща стойност на инвестицията - около 20 млн. лева, платени от всички нас! При проверка, не бих се учудил, ако въпросните фотоволтаици работят по 36 часа на ден. Сигурен съм, обаче, че произведената от тях енергия се вкарва приоритетно в енергийния микс и има значителен дял в разходите, които формират крайно - клиентската цена на тока.

Каква е целта на толкова дружества, при наличието на един продукт - електроенергия? Целта е генериране на кухи разходи, които се обявяват пред ДКЕВР и се иска увеличение на цената на ел.енергията. Наред с аутсорсинга към избрани външни контрагенти, EVN прави и вътрешен аутсорсинг - например счетоводни услуги, юридически услуги и дори аварийно - ремонтните дейности. 

В сайта на EVN има обявление за обществена поръчка за: Изготвяне и публикуване на обяви и съобщения в печатни медии за нуждите на ЕВН България Електроразпределение ЕАД, ЕВН България Електроснабдяване ЕАД и ЕВН България Топлофикация ЕАД. Нещо, с което средно интелигентен човек би се справил без усилие, но съгласно политиката на фирмата за максимално дране на потребителя, тази дейност трябва да се аутсорсне. Още повече, че групировката разполага с цял отдел, наречен " Комуникации"! Нагло, нали?

Държавата не може или не иска да упражнява ефективен контрол върху разходите на ЕРП - тата. Когато те бяха приватизирани, фирмите не бяха разбити на отделни дружества. Това стана с тихата благословия на ДКЕВР.

Схема на грабежа.

Схемата е ясна и едва ли има нужда от подробно разяснение. Наричам вътрешния аутсорсинг - генериране на кухи разходи, защото по същество представлява преместване на парите от левия в десния джоб. Схемата позволява и репатриране на голяма част от печалбата към централата  - майка в Австрия. Респективно до по - малък размер на данъците, плащани в България.

Държа да подчертая, че схемата е абсолютно законна! Друг е въпросът, че на фона на ниските доходи на населението, е неморална. Вината за това не е на корпорацията, а на държавата и нейните регулативни органи.

Другото перо, което товари нашите сметки са загубите на електроенергия по преносната мрежа. Сигурен съм, че при една проверка ще се окаже, че те са в порядъка на 35 - 40 %, което е страшно много. Въпреки обещанията, договорите за приватизацията на ЕРП-тата не са публикувани никъде. Проблем са и ромските сметки, които индиректно плащаме всички ние.

Топлоелекрическите централи настояват за увеличение, тъй като през тази година ще плащат за вредните въглеродни емисии. Не бих им дал!!! Но ДКЕВР ще им даде! Това ще бъде като верижна реакция, която ще доведе до увеличение на цената за крайния потребител с около 30%. А какво ще се случи тогава - дори не ми се правят и прогнози!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди публикуване, коментарите подлежат на одобрение от администратор.