Страници

21 април 2016 г.

Панаир на занаятите - Пловдив 2016 г.

Имах късмета да съм в Пловдив  по време на ежегодното събитие Панаир на занаятите, организирано от Регионалната занаятчийска камара - Пловдив. Да си призная честно, нямаше и да разбера за това събитие, ако не бе един скъп за мен човек, с когото посетихме изложението.

Останах замаян от цветовете, майсторството и разнообразието, което изобилстваше. Видях традиционна и модерна керамика от Троян, икони от Варна, брюкселска дантела от Казанлък, изделия от филц, идващи от Панагюрище. Уникални ръчно изработени предмети - от сувенири до изключително красиви и модни обувки.
Цените бяха странно ниски - вероятно съобразени с покупателната способност на българина. Хората, които седяха зад щандовете нямаха единствено за цел да продават, а да покажат и представят изкуството си. Защото 99% от изложените предмети попадат в категорията изкуство.
Ще се опитам да ви покажа атмосферата чрез снимките, които направих. Аз я усетих на живо.

Лично за си задавам следните въпроси:

1. Защо подобни мероприятия са лишени от гласност? Дали по вина на съответните регионални структури, или "журналистите" вече отразяват само политически и само негативни новини?
2. При наличието на такова огромно разнообразие от КАЧЕСТВЕНИ, ръчно изработени предмети на изключително достъпна цена, защо продължаваме да купуваме китайската ширпотреба, която дори е и по - скъпа? Толкова ли не ценим традициите си?
3. Недопустимо е във века на информационните технологии, повечето регионални структури да нямат онлайн присъствие.  Въпросът е защо? Това вече не е скъпо.

От години се опитвам да създам организация, която да подпомага занаятчиите и творците именно в областта на онлайн присъствието и интернет търговията. Имам контакти с някои творци и занаятчии, чиито продукти са представени онлайн. Има търсене, има и продажби. Ползата е взаимна. При интерес - пишете.

Сега ви оставям на неповторимата атмосфера. Панаир на занаятите - Пловдив 2016

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Преди публикуване, коментарите подлежат на одобрение от администратор.